1 Nisan 2020 Çarşamba

Değerlerimiz, "Yardımlaşma ve Dayanışma"

YARDIMLAŞMAK
Yardımlaşmak bir toplumu ayakta tutan en önemli değerlerden birisidir. Yardımlaşmanın olduğu toplumlarda birlik ve beraberlik daha kuvvetlidir. Yardımlaşma sayesinde insanların birbirine olan sevgisi muhabbeti ve dostluğu da artar. Şimdi isterseniz atalarımız bu konu hakkında neler söylemiş onlara bakalım.
Yardımlaşma İle İlgili Atasözleri 
·         Kele, köseden yardım gelmez.
·         Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
·         Veren eli herkes öper.
·         Verirsen doyur, vurursan duyur.
·  Yakın (hayırlı) dost (komşu), hayırsız akrabadan (hısımdan) yeğdir (iyidir).
·         İyilik eden iyilik bulur.
·         Az veren candan, çok veren maldan.
·         Yalnız taş duvar olmaz.
·         Ne verirsen elinle, o gider seninle
·         El eli yıkar, iki el de yüzü.
·         Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

Yardımlaşma İle İlgili Atasözlerinin Anlamları
·     Kele, köseden yardım gelmez atasözünün anlamı: (Kel insana köse insandan yardım gelmez). Birine yardım edebilmek için öncelikle ona yardım edebilecek güçte olmak gerekir.
·   Komşu komşunun külüne muhtaçtır atasözünün anlamı: Gerçek dostluk, komşuluk daima birbirine yardım etmeyi ve birbirinden yardım ummayı gerektirir.
·  Veren eli herkes öper atasözünün anlamı: Veren el, yardım eden el, yardımsever kişi herkes tarafından sevilir ve saygı gösterilir anlamında.
·    Verirsen doyur, vurursan duyur atasözünün anlamı: Birine yardım ederken eli açık ol, kısma her zaman da varlığını hissettir.
· Yakın (hayırlı) dost (komşu), hayırsız akrabadan (hısımdan) yeğdir (iyidir) atasözünün anlamı: İnsanın hayırlısı, yardım edeni makbuldür. Akraba da olsa hayırsız insandan uzak dur.
·      Az veren candan, çok veren maldan atasözünün anlamı:  Eli sıkı olan yardım etmeyen kişi ömrünü hayır etmeden geçirir, canını tüketir. Yardım eden insan ise malını paylaşır, mükafatını da er geç alır.
·   Yalnız taş duvar olmaz atasözünün anlamı: İnsan birlikte daha değerlidir. Birlikte yardımlaşarak zorlukların üstesinden gelir.
·    
Ne verirsen elinle, o gider seninle atasözünün anlamı: Dünya bir imtihan yeridir. Ne kadar paramız, malımız olursa olsun öldükten sonra yanımıza alacağımız şey sadece yaptıklarımızdır.

Dayanışma İle İlgili Hikaye Örneği
Ağustos güneşi tam tepemizde sıcaklık beynimize kadar işliyordu. Arada bir rüzgardan dolayı yaprak kımıldasa da bizlere hiçbir faydası olmuyor aksine boğazımız kuruyor, bizi daha da susatıyordu. Biraz dinlenmek için traktörümü durdurdum. Biran sessizlik oldu. Kulağıma gelen vın vın motor sesi beynimi öylesine yormuştu ki şimdi bu sessizlik bana bir musiki gibi geliyordu. Tam traktörden aşağıya inip bir ara traktörün gölgesinde oturayım derken Hasan Dayının tarlasına henüz el değmediğini gördüm. Ekinleri biç, onları saman yap, hasadı harmana indir, torbala, depoya al derken onca zaman geçecek. E ağustos bitmek üzere, yakında yağmurlar gelecek. Zaten bizim bunca acelemiz de yağmur, kış gelmeden bir yıllık emeğimizi hak edebilmek. Peki Hasan Dayı onca işi ne ara yapacaktı. Kesin Hasan Dayının bir bildiği vardı dedim, ama yine de bir uğramak lazımdı yanına.
Bunları düşünürken işlerimi biran önce bitirmeliydim şimdi durup oturmanın, dinlenmenin zamanı değildir diyerek, traktörün kontağını çalıştırdım ve işimin başına koyuldum. Çok şükür bir hafta içerisinde tüm işlerimi hallettim. Artık havalar da yavaş yavaş bulutlanmaya başlamıştı. Yağmur her an yağabilir, sıcak yaz yerini serin havalara bırakabilirdi. Tüm işlerimi bitirmenin huzuru ile evime doğru giderken Hasan Dayının tarlasının yanından geçtim. Ama Hasan Dayının tarlası hala aynı şekilde duruyordu. Hemen ilk iş olarak Hasan Dayının evine gitmeliydim.  Aslında daha önceden de gitme niyetim vardı evine fakat gel gör ki işler sıkıydı, geç saate kadar tarlada çalışıyor eve gelince de iki lokma yiyip olduğum yerde uyuyup kalıyordum. Çoğu zaman çocuklar yanıma geldiğinde onlarla vakit dahi geçiremeden yorgunluktan olduğum yerde uyuya kalıyordum. Ama şimdi ne olursa olsun kesin Hasan Dayının evine gitmeliydim.
Devamında Sizce Ne Olmuş Olabilir……..
Hava bulutlanmaya başlıyor, yarın bir gün yağmur yağarsa bir yıllık emeği ziyan olabildi. Borç harçla bu güne getirdiği ekinlerinin, bir yıllık emeğinin mahvolması demek Hasan Dayıyı kötü günlerin beklediği demekti. Bir çok borç alacak bu ekine göre hesaplanmıştı. Ee.. şimdi ekinde giderse… Evine vardığımda yatağında hasta yattığını gördüm. Meğerse bizim işimiz zaten çok bir de ben onlara yük olmayayım diye bize söylememiş. Biz de işe güce daldık onun hatırını halini soramadık. Hemen köydeki komşulara haber ettim. Durumu izah ettim. Aslında onlar da fark etmişler de, işte herkesin iş güç telaşı derken unutmuşlar. Herkes traktörlerini aldı, Hasan Dayının tarlasına gittik ve işe koyulduk. İki gün dahi sürmeden tüm işlerini hallettik. Ekini biçtik, samanını yaptık, buğdayını içeri aldık.
Her zaman olduğu gibi bugün de komşular olarak şunu gördük ki dayanışma içinde olursak halledemeyeceğimiz bir şey yok. O gün tüm köy huzur içinde uyuduk. Kendi işimizi halletmekten ziyade Hasan Dayının yardımına koşmak bizi, değerlerimizi bir kez daha unutmadığını gösterdi. Dayanışmanın olduğu yerde bereket vardır, huzur vardır. Bunu asla unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder